flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вшанування ветеранів

08 травня 2019, 12:21

У середу, 8 травня, в Україні і більшості країн Європи відзначають День пам'яті та примирення. Пам'ятна дата приурочена до дня капітуляції нацистської Німеччини – 8 травня 1945 року.

Цю пам'ятну дату Верховна Рада України встановила 9 квітня 2015 року в рамках реалізації політики декомунізації. Тоді ж було ухвалено рішення відзначати 9 травня як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого з радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

7 травня 1945 року у французькому Реймсі начальник оперативного управління Верховного головнокомандування армійських сил Німеччини (ОКВ) генерал-полковник Альфред Йодль підписав акт про капітуляцію Німеччини. Антигітлерівська коаліція його офіційно ухвалила лише 8 травня о 23:01 за берлінським часом - тоді у Москві, столиці СРСР, вже було 00:01 9 травня.

Отже, більшість країн світу відзначає День перемоги над нацизмом 8 травня (офіційна назва свята - "День перемоги у Європі"), а країни колишнього СРСР - в більшості випадків на день пізніше, 9 травня. В Україні зараз 9 травня також відзначається, тільки вже не так пишно, як раніше. Повна назва – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Цьогоріч, вже традиційно, колектив Менського районного суду не залишився осторонь заходів, що проводяться в ці дні та присвячуються учасникам та подіям тих часів.

Однак, враховуючи, що минуло вже багато років з часів Другої світової війни, та поважний вік учасників Великої вітчизняної війни, що проживають на території Менського району, колектив суду прийняв рішення не обтяжувати їх додатковими клопотами щодо зустрічі з колективом в приміщенні суду,  та вирішив особисто завітати до них та привітати з прийдешнім святом.

Так, 7 травня 2019 року працівники колективу Менського районного суду на чолі з головою суду Сова Т.Г. завітали до ветерана Великої вітчизняної війни Куліша Федора Івановича, що проживає в с. Киселівка Менського району Чернігівської області. Ветеран зустрів війну у свої 18 років, перебуваючи на Козелеччині Чернігівської області, куди був направлений для працевлаштування. Федір Іванович був радісно схвильований такому візиту, поділився з нами деякими спогадами, а його дружина Зінаіда Дмитрівна розповіла, як знімали кінофільм про події війни зі слів її чоловіка та показала його заслуги і нагороди.

Цього ж дня колектив суду завітав ще до одного ветерана війни – Ярина Василя Івановича, що проживає в смт. Макошино Менського району Чернігівської області. Привітали його з прийдешнім святом, побажали міцного здоров’я та подарували квіти і солодощі.

Ще один учасник – ветеран війни Пархоменко Микола Михайлович, житель смт. Макошино Менського району Чернігівської області, до якого мали намір завітати працівники суду, не дочекався свого свята, та цього дня відійшов у Вічність. Царство Йому Небесне, хай відпочиває з Миром.

В листопаді минулого року, на жаль, не стало ще одного ветерана Великої вітчизняної війни – Ющенко Михайла Максимовича, який проживав в нашому місті. Ця Людина, яка віддала себе війні, виборовши свободу і мирне небо для нас, кілька років підряд, напередодні свята 9 травня, відвідував Менський районний суд, де, згадуючи болюче минуле, ділився своїми спогадами. Тому, цього року, колектив суду відвідав міське кладовище, де похований Михайло Максимович, поклали до його могили живі квіти та солодощі, таким чином ушанувавши пам’ять про ветерана Великої вітчизняної війни.     

Друга світова війна все далі і далі від нас, ми всі знаємо, що вона була страшною та кривавою, наскільки тяжкою вона була, що загинула на ній невимовна кількість мільйонів людей, які просто хотіли жити. Знаємо – і не маємо права забувати.

Проведені колективом суду заходи не зайняли багато часу і затрат, але принесли масу задоволення для всіх. Вони є дуже важливими, особливо для тих, хто воював, захищав рідну землю від ворога. Їхні очі бачили сотні битв, а руки робили тисячі пострілів. Вони – це історія Української держави в емоціях. Вони – це ветерани Другої світової війни. Ми цього не бачили, але можемо почути про це зі спогадів тих, хто героїчно боровся за перемогу. А нашим завданням є збереження пам’яті про них та передавання молодшому поколінню, оскільки життя швидкоплинне, і з кожним роком, місяцем чи тижнем очевидців війни 1941-1945 років стає все менше і менше.

Дуже прикро, що воєнні дії торкнулись нашої країни і в теперішній час. Ми вклоняємось сучасним захисникам України, які боронять територію нашої держави від вторгнення агресора. Ви втілюєте мужність, силу та героїзм захисників рідної землі в нелегкі для України часи.
Нехай же Ваша сила буде завжди заснована на любові. Нехай мир буде аксіомою, а не винятком. Нехай удома на Вас завжди чекають.
Ви наша гордість і честь!

Зі святом всіх нас і мирного неба Україні! 

 

помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.