flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд за участі присяжних

25 липня 2019, 12:21

Конституцією України передбачено, що правосуддя здійснюють судді, а у визначених законом випадках правосуддя здійснюється за участю присяжних. Присяжним є особа, яка за її згодою залучається до вирішення певної категорії цивільних та кримінальних справ разом із суддею в суді першої інстанції.

Присяжні мають статус судді та на них поширюються гарантії незалежності і недоторканості суддів на час виконання ними обов’язків судді.

Роботодавець зобов’язаний увільнити присяжного від роботи на час виконання обов’язків у суді. Цей час зараховується до трудового стажу, за присяжним зберігаються всі гарантії та пільги за місцем роботи, забороняється звільнення присяжних з роботи або переведення на іншу роботу без їх згоди, виплачується винагорода за час проведений в суді, відшкодовуються витрати на проїзд, наймання житла, виплата добових, до присяжних застосовуються заходи безпеки у разі потреби.

Присяжним може бути громадянин України, віком від 30 до 65 років, який постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, володіє державною мовою та не має встановлених законом обмежень (незняту чи непогашену судимість, протягом року  притягувались до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення, визнані судом обмежено дієздатними чи недієздатними).

Згідно українського законодавства, присяжні залучаються до участі в розгляді цивільних справ (про обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання недієздатною; визнання особи безвісно відсутньою чи померлою; усиновлення; надання особі психіатричної допомоги; примусову госпіталізацію особи до протитуберкульозного закладу), а також кримінальних – про злочини, за які передбачено довічне позбавлення волі.

Список присяжних Менського районного суду затверджується Менською районною радою. В грудні 2019 року закінчується трирічний термін виконання обов’язків присяжними, які затверджені рішенням районної ради № 202 від 23.12.2016, і до вказаної дати орган місцевого самоврядування має затвердити новий список присяжних на наступні три роки.

В зв’язку з цим, працівниками Менського районного суду Ромащенко Ю.В., Комовою І.В. та Гронь О.В. спільно з керуючою справами виконавчого апарату Менської районної ради Прищепа В.В., з метою залучення громадян Менської громади до участі в здійснені судочинства, були проведені зустрічі з представниками Менської міської ради, Відділу культури, Центру культури та дозвілля молоді, Менського краєзнавчого музею, ПАТ «Шляхове ремонтно-будівельне управління № 82», на якій присутнім було надано основну інформацію про роботу суду за участі присяжних, як і хто може стати присяжним, а також гарантії присяжних на час виконання ними обов’язків у суді.

Більш повну інформацію присутні, а також бажаючі жителі нашого району, можуть отримати з буклетів, які були розроблені в рамках Програми «Нове правосуддя» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та роздані на зустрічах працівниками суду, а також на сайті Державної судової адміністрації України https://dsa.court.gov.ua/dsa/.  

        Ставайте присяжними – беріть участь у здійсненні правосуддя. Бути присяжним – почесно, цікаво та відповідально!

 

 

 

помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.