flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Менському районному суді проведено навчання працівників суду.

11 жовтня 2019, 09:41

10 жовтня  у Менському районному суді Чернігівської області керівником апарату Іриною Стоцькою  було проведено навчання з працівниками апарату суду на тему:  «Закон України «Про судовий збір», зміни рахунків для сплати  та випадки повернення судового збору».

Доповідачем було зроблено короткий огляд Закону та звернуто увагу на типові ситуації, коли в особи виникає право на повернення сплаченого нею судового збору у повному обсязі або частково.

Так, при оплаті судового збору платниками нерідко допускаються помилки в реквізитах платіжних документів, в результаті чого, судовий збір сплачується не на належний рахунок суду, до якого подаються матеріали, які підлягають судовому розгляду. Бувають також випадки, коли після сплати збору платники з різних причин не подають до суду позов,    за який  було проведено оплату.

Для таких випадків законодавством передбачено механізм повернення з державного бюджету помилково сплачених сум судового збору.

Судовий збір повертається за клопотанням особи на підставі ухвали суду відповідно до пунктів 1-5 ч.1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір», а саме:

1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;

2) повернення заяви або скарги;

3) відмови у відкритті провадження у справі;

4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв'язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням));

5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв'язку з відмовою позивача від позову) і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях. 

 

У разі повернення судового збору, якщо такий був сплачений без подальшого звернення до суду, кошти повертаються відповідно до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03 вересня 2013 року №787.

 

Окремо керівник апарату зазначила, що 5 серпня 2019 року набрала чинності постанова Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року № 162 “Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні”.

Всі реквізити рахунків по сплаті судового збору, адміністративних штрафів, матеріальної шкоди, та ін. доступні на офіційній веб-сторінці Менського районного суду Чернігівської області у розділі «громадянам».

З 1 жовтня 2019 року вступили в дію  рахунки для зарахування податків, зборів та інших доходів до державного та місцевого бюджетів (в т.ч. судового збору) відповідно до стандартів IBAN. Так, номер банківського рахунку складатиме 29 літерно-цифрових символів.

З 1 по 31 жовтня 2019 року діє перехідний період, упродовж якого активними для зарахування одночасно будуть старі та нові, за стандартом IBAN, рахунки. З 1 листопада 2019 року діятимуть лише нові рахунки за стандартами IBAN у постійному режимі.

 

 

заступник керівника апарату суду

прес-секретар

Ромащенко  Ю.