flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Менським районним судом звільнено з під-варти неповнолітнього підозрюваного та застосовано до нього запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання

14 листопада 2019, 08:42

23 жовтня  2019 року  слідчим суддею Менського районного суду Чернігівської області розглянуто  клопотання слідчого Менського ВП ГУНП в Чернігівській області про застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту неповнолітньому.    

  Хлопець підозрюється у вчиненні злочину, передбаченому ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України (замах на злочин, крадіжка).

В судовому засіданні неповнолітній підозрюваний, його законний представник, захисник та  спеціаліст з питань дитячої психології заперечували проти задоволення клопотання.

Так, враховуючи наявність обґрунтованої підозри у вчиненні неповнолітнім підозрюваним кримінального правопорушення, з урахуванням віку неповнолітнього підозрюваного, поради фахівця в галузі психології, відсутності судимостей в минулому та доведених в судовому засіданні ризиків, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для застосування більш м'якого запобіжного заходу, а саме особистого зобов’язання з покладенням на неповнолітнього підозрюваного  обов’язків:  прибувати до слідчого за викликом та повідомляти  слідчого, прокурора чи суд  про зміну свого місця проживаннія. Неповнолітнього негайно  звільнено з-під варти у залі суду.

Не погоджуючись з ухвалою слідчого судді прокурором подано апеляційну скаргу.

Під час апеляційного перегляду ухвали слідчого судді, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що відмовляючи у застосуванні запобіжного заходу  у вигляді домашнього арешту, слідчий суддя правильно врахував всі обставини справи, зокрема те, що підозрюваний є неповнолітнім, має постійне місце проживання  - проживає в сім’ї з матір’ю, сам повідомив та зізнався про вчинення іншого злочину, раніше не притягувався до кримінальної відповідальності.

Ухвалою колегії суддів  судової палати  у кримінальних справах Чернігівського апеляційного суду від 04  листопада 2019 року апеляційну скаргу прокурора залишено без задоволення,  а ухвалу сліддчого суді Менського районного суду про застосування запобіжного заходу щодо неповнолітнього підозрюваного у виді особистого зобов’язання – без змін.

 

заступник керівника апарату суду

прес-секретар

Ромащенко  Ю.