flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Поговоримо про «Суд присяжних в Україні».

26 листопада 2019, 09:10

21 листопада 2019 року в Менському районному суді Чернігівської області відбулася зустріч з присяжними суду, список яких затверджено рішенням  Менської районної ради від 20 вересня 2019 року.

         Модераторками заходу стали голова суду Сова Т.Г. та суддя-спікер суду Парфененко О.Я.Зустріч розпочалася із знайомства з присяжними, де кожний із них поділився своїми очікуваннями від зустрічі та від виконання обов’язків присяжного. Більшість зазначила, що стали присяжними вперше, хочуть познайомитися з колегами, отримати нові враження,  побачити роботу суду з середини, отримати знання про правові процедури та  переконатися, що правосуддя відбувається прозоро, неупереджено та, головне, справедливо.

         Так учасників заходу ознайомлено з роботою канцелярії суду, продемонстровано на прикладі конкретної справи процедуру реєстрації вхідної кореспонденції в автоматизованій системі документообігу суду, реєстрацією справи, створенням обліково-статистичної картки, автоматизованим розподілом судової справи між суддями та передачі справи судді.

         Суддя-спікер роз’яснила присутнім хто такі присяжні, хто може бути присяжним, для чого вони потрібні, як ними стати, які права та обов’язки  має ця категорія людей, гарантії присяжних на час виконання ними обов’язків у суді та до розгляду яких справ долучаються присяжні. Присяжним  були роздані буклети, в яких коротко надані відповіді  на запитання щодо присяжних. Крім цього присутніх ознайомлено із статистикою залучення присяжних до розгляду цивільних справ  в суді протягом 2017-2019 років.

         Також присяжним роз’яснено порядок виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових присяжному  за час виконання ним обов’язків у суді.

         Суддя-спікер пояснила, що виконання функцій присяжного в Україні є не обов’язком, а правом громадянина, який хоче принести  суспільну користь, гостро відчуває несправедливість, хоче бути долучений до здійснення правосуддя і відновлення справедливості. Крім цього зазначено, що основною ідеєю суду присяжних є те, що пересічного громадянина судять такі ж громадяни – без спеціальних знань у галузі права. Класичне пояснення необхідності присяжних - це право на суд рівними собі.

         Присяжним продемонстровано відеоролики з коротким оглядом резонансної кримінальної справи, що розглядалася за участю присяжних. Учасники заходу активно долучилися до обговорення де  кожний мав змогу висловити  думку та поділитися своїми  міркування.

         В цілому очікування присутніх від даної зустрічи справдилися, присяжні поділилися соїми враженнями та бажанням якнайшвидше долучитися до здійснення правосуддя.

 

заступник керівника апарату суду

прес-секретар

Ромащенко  Ю.