flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики застосування Менським районним судом положень Закону України «Про судовий збір» за 9 місяців 2019 року

24 грудня 2019, 08:02

Законом України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року (із змінами і доповненнями) визначено, судовий збір є збором, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених Законом України «Про судовий збір». Судовий збір включається до складу судових витрат. Платниками судового збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене Законом України «Про судовий збір».

Ставки судового збору різняться за категоріями платників (фізичні особи, фізичні особи-підприємці, юридичні особи) та підвищуються в залежності від судової інстанції.

Законом України  “Про Державний бюджет на 2019 рік” встановлено такі розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб (далі – РПМПО) на 2019 рік: з 1 січня 2019 року – 1921 грн.; з 1 липня 2019 року – 2007 грн.; з 1 грудня 2019 року – 2102 грн.

Так, наприклад, за подання цивільного чи адміністративного позову майнового характеру фізичним особам та підприємцям доведеться сплатити щонайменше 1% ціни позову, але не менше 0,4 РПМПО (768 грн. 40 коп.); юридичним особам – 1,5% ціни позову, але не менше 1 РПМПО (1921 грн.).

Максимальна ж сума судового збору у таких справах буде складати 5 РПМПО (9605 грн.). Для юридичних осіб таке обмеження становить 10 РПМПО (19210 грн.) при зверненні до адміністративно суду та 350 РПМПО (672350 грн.) в усіх інших випадках.

Відповідно до ст. 4 ч. 2 п. 5 Закону України «Про судовий збір» у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення з правопорушника справляється судовий збір 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 384 грн. 20 коп..

Частиною 2 статті 3 Закону України «Про судовий збір» визначений перелік категорій справ, за якими не справляється судовий збір при зверненні до суду. Це:

- заяви про перегляд Верховним Судом України судового рішення у разі встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом;

- заяви про скасування судового наказу;

- заяви про зміну чи встановлення способу, порядку і строку виконання судового рішення;

- заяви про поворот виконання судового рішення;

- заяви про винесення додаткового судового рішення;

- заяви про розірвання шлюбу з особою, визнаною в установленому законом порядку безвісно відсутньою;

- заяви про встановлення факту каліцтва, якщо це необхідно для призначення пенсії або одержання допомоги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням;

- заяви про встановлення факту смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

- заяви про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

- заяви про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу;

- заяви про видачу обмежувального припису;

- позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їх посадовою або службовою особою, а так само незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури або суду;

- заяви, апеляційної та касаційної скарги про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб;

- клопотання про визнання і виконання рішення іноземного суду відповідно до міжнародного договору України, згоду на обов’язковість якого надано Верховною Радою України та яким не передбачено плату під час звернення до суду, подання апеляційної та касаційної скарг у таких справах; заяви про встановлення факту смерті особи, яка загинула або пропала безвісти в районах проведення воєнних дій або антитерористичних операцій та здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Крім того,  законом визначається ряд пільг при сплаті судового збору.

Інваліди I та II груп повністю звільняються від сплати судового збору. Також, є певні категорії справ, за якими судовий збір з позивачів не стягується. Це позови про стягнення заробітної плати, аліментів, поновлення на роботі, оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення, тощо.

Статтею 7 Закону України «Про судовий збір» визначено підстави для повернення судового збору:

* зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;

* повернення заяви або скарги;

* відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі;

* залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв’язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням);

* закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

В першому випадку судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми. В інших – повністю.

У разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті; укладення мирової угоди, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішується питання про повернення скаржнику (заявнику) з державного бюджету 50% судового збору, сплаченого ним при поданні позову.

Вказані положення Закону України «Про судовий збір» в повній мірі застосовуються Менським районним судом Чернігівській області при винесенні рішень та зверненні їх до виконання.

Так, за 9 місяців 2019 року при подачі до Менського районного суду Чернігівської області фактично сплачено 468 477 грн. судового збору. З даної суми:

1) 307 202 грн. сплачено за подачу позовних заяв майнового характеру;

2) 72 487 грн. за позови немайнового характеру;

3) 38 420 грн. – позовні заяви про розірвання шлюбу;

4) 10 373 грн. – у справах окремого провадження;

5) 2 674 грн. – заяви про видачу судового наказу;

6) 2 689 грн. – позовна заява про захист честі та гідності  фізичної особи (відшкодування моральної шкоди);

7) 822 грн. –  справи інших категорій;

Відповідно до вимог Закону України «Про судовий збір» звільнено від сплати судового збору за 9 місяців 2019 року при подачі цивільних позовів та заяв у справах окремого провадження 101 заяву на суму 77 тис. 400 грн. та при подачі 12 адміністративних позовів на суму 9 221 грн.

Менським районним судом Чернігівської області за 9 місяців 2019 року ухвалено 69 рішень у цивільних справах, якими стягнуто на користь держави судовий збір за розгляд справи у суді на загальну суму 48 тис. 267 грн., 1 адміністративний позов, яким стягнуто на користь держави судовий збір в сумі 768 грн., та 179 постанов у справах про вчинення адміністративних правопорушень, яким стягнуто на користь держави судовий збір в розмірі 68 772 грн.   

За вказаний період, згідно статистичних даних, з стягненого рішеннями суду судового збору, добровільно сплачено судовий збір по 90 рішеннях/постановах на суму 38 424 грн., направлено на примусове виконання до відділу державної виконавчої служби 142 виконавчі листи/постанови на суму 71 369 грн., з яких виконано 38 на суму 19 596 грн.

Станом на 01.10.2019 на виконанні у державній виконавчій службі залишилось 104 виконавчі листи/постанови на суму 51 773 грн. 

Менським районним судом Чернігівської області ведеться постійний контроль за рухом та виконанням виконавчих листів шляхом надсилання запитів та нагадувань.

Підводячи підсумки, можна сказати, що Менським районним судом питання судових витрат, які підлягають стягненню в дохід держави вирішуються правильно, судом вірно застосовуються положення нормативно-правових актів, які регулюють порядок сплати та звільнення від сплати судового збору, такі як: Закон України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року (із змінами і доповненнями); роз’яснення, надані в інформаційних листах судами вищих інстанцій; норми Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, тощо.

 

 

 

Помічник голови суду

Менського районного суду

Чернігівської області                                        І.В.  Комова