flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зручне спілкування учасників в судовому засіданні

21 листопада 2017, 12:25

Разом із загальними правилами участі учасника по справі в судовому засіданні в залі суду, діючим законодавством України передбачена можливість для учасників процесу приймати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Впровадження цієї «новації» все частіше застосовується судами.

Так, в порівнянні з минулим 2016 роком, де в Менському районному суді було проведено 260 відеоконференцій, то за 11 місяців 2017 року таких засідань відбулось майже вдвічі більше – 470. Такі дані зазначено в Журналі реєстрації проведення судових засідань в режимі відеоконференції в Менському районному суді Чернігівської області. 

Відеоконференція Менським районним судом проводиться з іншими судами та з державними установами виконання кримінальних покарань та пробації. В таких судових засіданнях приймали участь засуджені та обвинувачені, що відбувають покарання або утримуються в місцях позбавлення волі, свідки та експерти, в зв’язку з їх перебуванням в іншому населеному пункті.

Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою.

Відеоконференція проводиться в основному по кримінальних та по цивільних справах, мається один випадок проведення судового засідання в режимі відеоконференції по справі про притягнення особи до адміністративної відповідальності, оскільки на момент розгляду справи, особа, що притягується до адміністративної відповідальності, відбувала покарання у виправній колонії.    

помічник голови  суду

прес-секретар

Комова І.