flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд України та зміни до процесуального законодавства

05 грудня 2017, 09:50

Верховний Суд – найвищий суд у системі судоустрою України, єдиний для всіх судових юрисдикцій суд касаційної інстанції. У його складі діятимуть: Велика Палата Верховного Суду; Касаційний адміністративний суд; Касаційний господарський суд; Касаційний кримінальний суд; Касаційний цивільний суд.

        На сьогоднішній день до Верховного Суду за результатами конкурсу призначено 113 суддів. До складу кожного касаційного суду входять судді відповідної спеціалізації. У кожному касаційному суді будуть створені судові палати з розгляду окремих категорій справ.

Новий Верховний Суд обрав своєю керівницею Валентину Данішевську. За її кандидатуру проголосували 67 із 111 суддів на пленумі. Данішевська обрана головою суду строком на 4 роки. Вона також є суддею Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. У зв’язку з обранням головою ВС Данішевська автоматично стала і членом Вищої ради правосуддя замість попереднього голови Верховного Суду Ярослава Романюка.

         15 грудня 2017 року визначено днем початку роботи Верховного Суду. Відповідне рішення про дату початку роботи Верховного Суду прийнято його Пленумом 30 листопада 2017 року.

         Нерозглянуті касаційні скарги, заяви, клопотання, подані до Верховного Cуду України, ВССУ, ВГСУ, ВАСУ, буде передано до відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду.

        У вівторок, 28 листопада 2017 року, в газеті Верховної Ради "Голос України" опубліковано текст Закону "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України і інших законодавчих актів", ознайомитись з яким можливо за наступним посиланням - Закон.

         Одним з основних нововведень ухваленого Закону є визначення Верховного Суду єдиною касаційною інстанцією в Україні та введення нового порядку розгляду ним справ. Крім цього, у судовій сфері буде створено єдину систему електронного судочинства. А судові процеси будуть відкриті: дозволено відеозйомку та онлайн-трансляцію.

З початком роботи Верховного Суду, а саме 15 грудня 2017 року, набере чинності оновлене процесуальне законодавство.

     

         помічник голови суду

         прес-секретар

         Комова І.