flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правила поведінки представників засобів масової інформації

24 лютого 2016, 08:23

 

Шановні представники засобів масової інформації та журналісти!

         Представники засобів масової інформації (друкованих, мовних, електронних, журналісти, оператори, фотографи тощо), відвідуючи суд з метою виконання професійних обов’язків, зобов’язані:

·        виявляти повагу до суду та учасників судового процесу;

·        не порушувати гарантії кожної особи на повагу до приватності;

·        дотримуватись презумпції невинуватості;

·        не порушувати право кожного на справедливий судовий розгляд його/її справи неупередженим судом;

·        виявляти повагу до істини та права громадськості на правду;

·        подавати інформацію посилаючись на факти, походження яких він/вона знає;

·        використовувати лише чесні методи для отримання інформації, новин, фотографій та документів.

 

Представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіо запис з використанням фото-, відео- та аудіо технічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з врахуванням обмежень, установлених законом.

Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляції судового засідання не повинні чинити перешкод у веденні засідання та користуванні учасниками судового процесу процесуальними правами та обов’язками.

Присутність працівників ЗМІ у залі судового засідання під час розгляду справи не повинна відволікати суд та учасників процесу.

У разі зауважень з боку судді на неналежну поведінку слід вибачитись і врахувати зауваження або мовчки залишити залу суду.

Непокора чи ігнорування зауважень судді може бути кваліфіковано як прояв неповаги до суду та стати підставою для видалення із зали судового засідання, притягнення до встановленої законом відповідальності.

Фото- відео- зйомка у загальних приміщеннях суду (крім залів судового засідання) може проводитись з дозволу керівника апарату суду.

Оскільки судді не мають право коментувати справи, які перебувають у їхньому провадженні, журналістам для отримання більш повної інформації про суть спору, його правову природу і можливі правові наслідки завершення справи, рекомендується спілкуватися з учасниками судового процесу.

Журналісти мають бути добре обізнані з правовими наслідками поширення у своїх матеріалах недостовірної інформації про особу та/або за розголошення конфіденційної інформації (втручання в приватне життя). 

 Розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, передбачених процесуальним законом.

Судове рішення оголошується публічно, але преса і публіка можуть бути недопущені в зал засідань протягом усього судового розгляду або його частини  в інтересах моралі, громадського порядку чи національної безпеки в демократичному суспільстві, якщо того вимагають інтереси неповнолітніх або захист приватного життя сторін, або-тією мірою, що визнана судом необхідною, - коли за особливих обставин публічність розгляду може зашкодити інтересам правосуддя.