flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок та строки оскарження вироків, ухвал, постанов, постановлених судом (суддею) в порядку КПК України до апеляційного суду

13 березня 2013, 11:20

 

Порядок та строки оскарження вироків, ухвал, постанов, постановлених судом (суддею) в порядку КПК України до апеляційного суду
 
 
Порядок та строки оскарження вироків, ухвал, постанов, постановлених судом (суддею) в порядку
 
КПК України 1960 року, до апеляційного суду
 
            Відповідно до ст. 347 КПК України апеляція може бути подана на вирок, постанову, ухвалу, окрему ухвалу суду.
 
            Особи, які мають право подати апеляцію, визначені ст. 348 КПК України.
 
            Апеляція подається через суд 1-ї інстанції, який постановив вирок, ухвалу чи постанову. До апеляції прокурора і захисника додається стільки її копій, щоб їх можна було вручити всім учасникам судового розгляду, інтересів яких стосується апеляція. Апеляція може бути подана протягом 15 діб з моменту проголошення вироку, ухвали чи постанови, а засудженим, який перебуває під вартою, - в той же строк з моменту вручення йому копії вироку ( ст. 349 КПК України).
 
            Апеляція на ухвалу чи постанову судді, винесену в порядку, передбаченому ст.ст. 52-5. 165-2, 165-3, 177, 205, 462, 463 КПК України, подається безпосередньо до апеляційного суду у строки, встановлені в цих статтях (протягом трьох діб).
 
            Зміст апеляції має відповідати вимогам ст. 350 КПК України.
 
            Про надходження апеляції суд першої інстанції оповіщає прокурора, інших зазначених у ст. 348 КПК України осіб, інтересів яких стосується апеляція, направленням відповідних повідомлень та шляхом поміщення оголошення на дошці об’яв суду. Протягом п’яти діб з часу поміщення оголошення зазначені особи мають право одержати в суді копію апеляції або ознайомитися з нею в суді. Одночасно з врученням копії або з ознайомленням з апеляцією їм роз’яснюється право протягом п’яти діб з цього часу подати свої заперечення на апеляцію.
 
            Засудженому, що утримується під вартою, повідомлення про надходження апеляції та її копії вручається через начальника відповідної установи. Одночасно засудженому роз’яснюється право протягом п’яти діб з часу вручення цих документів подати свої заперечення на апеляцію до суду 1-ї інстанції або до апеляційного суду ( ст. 351 КПК України).
 
 
 
 
 
 
 
Порядок та строки оскарження вироків, ухвал, постановлених судом (суддею) відповідно до
 
 КПК України 2012 року, до апеляційного суду
 
            Відповідно до ст. 392 КПК України в апеляційному порядку можуть бути оскаржені судові рішення, які були ухвалені судом першої інстанції і не набрали законної сили, - вироки, ухвали суду, ухвали слідчого судді.
 
            Особи, що мають право подати апеляційну скаргу, визначені ст. 393 КПК України.
 
            Особливості апеляційного оскарження окремих судових рішень передбачені ст. 394 КПК України.
 
            У ст. 396 КПК України визначені вимоги до апеляційної скарги.
 
            До апеляційної скарги та доданих до неї письмових матеріалів надаються копії в кількості, необхідній для їх надіслання сторонам кримінального провадження та іншим учасникам судового провадження, інтересів яких стосується апеляційна скарга. Цей обов’язок не поширюється на обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом або тримається під вартою.
 
Відповідно до ст. 395 КПК України:
 
1.      Апеляційна скарга подається:
 
1)      На судові рішення, ухвалені судом 1-ї інстанції, - через суд 1-ї інстанції
 
2)      На ухвалу слідчого судді – безпосередньо до суду апеляційної інстанції
 
2.      Апеляційна скарга, якщо інше не передбачено цим Кодексом, може бути подана:
 
1)      На вирок або ухвалу про застосування чи відмову в застосуванні примусових заходів медичного або виховного характеру – протягом тридцяти днів із дня їх проголошення;
 
2)      На інші ухвали суду 1-ї інстанції – протягом семи днів із дня її оголошення;
 
3)      На ухвалу слідчого судді – протягом п’яти днів із дня її оголошення.
 
3.      Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.
 
Якщо ухвалу суду або слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, або якщо вирок було ухвалено без виклику особи, яка його оскаржує, в порядку, передбаченому ст. 382 цього Кодексу, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.
 
 
 
            Відповідно до ст. 397 КПК України суд першої інстанції через три дні після закінчення строку апеляційного оскарження судового рішення надсилає отримані апеляційні скарги разом із матеріалами кримінального провадження до суду апеляційної інстанції.