flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок та строки оскарження по цивільних справах рішень, ухвал, постановлених судом першої інстанції, до апеляційного суду

13 березня 2013, 11:22

Порядок та строки оскарження по цивільних справах рішень, ухвал, постановлених судом першої інстанції, до апеляційного суду
 
 
 
Відповідно до ст. 292 ЦПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов’язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.
 
         Ч. 1 ст. 293 ЦПК України вміщує перелік ухвал, на які можуть бути подані скарги окремо від рішення суду.
 
         Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення ( ч.1 ст. 294 ЦПК України).
 
         Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п’яти днів з дня її проголошення. У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п’яти днів з дня отримання копії ухвали (ч.2 ст. 294 ЦПК України).
 
         Форма і зміст апеляційної скарги має відповідати вимогам ст. 295 ЦПК України.
 
         Апеляційна скарга відповідно до ст. 296 ЦПК України подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.