flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд клопотань органів досудового розслідування

06 липня 2018, 14:59

Введені в дію з березня 2018 року та частково змінені в квітні 2018 року зміни до КПК України продовжують діяти, тому і надалі, якщо для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, слідчі правоохоронних органів продовжують звертатись до судів з клопотаннями про призначення тої чи іншої експертизи.

Необхідність звернення до суду з таким клопотанням виникає як в робочі дні так і у вихідні та святкові.

В Менському районному суді робота по розгляду таких клопотань проводиться організовано та безперебійно.

Так, ще в червні 2017 року зборами суддів Менського районного суду прийнято рішення № 06 та обрано слідчими суддями чотирьох діючих суддів Менського районного суду.    

На виконання наданих ст. 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» повноважень та вищевказаного Рішення зборів суддів, головою суду кожного місяця виноситься наказ про затвердження графіку чергувань слідчого судді та працівників апарату суду, метою якого є можливість подання та розгляду всіх видів клопотань органів досудового розслідування та клопотань інших учасників кримінального провадження у вихідні та святкові дні місяця. В наказі також передбачено можливість заміни визначеного слідчого судді, в разі його відсутності (відрядження, хвороба та з інших причин), іншим слідчим суддею.

За даними судової статистики протягом І півріччя 2018 року до Менського районного суду надійшло 125 клопотань слідчих Менського ВП про доручення призначити експертизу: чи то судово-медичну, чи судово-товарознавчу, судово – імунологічну, чи експертизу наркотичних засобів та ін.

Статтею 244 КПК України визначено, що розгляд клопотання про проведення експертизи проводиться не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду.

Проте, якщо клопотання стосується судово-медичної експертизи трупу людини, то визначений статтею 244 КПК України термін для розгляду - п’ять днів є недоречним, оскільки таке клопотання потребує негайного розгляду.

У зв’язку з виникненням ситуації у практичній діяльності місцевих загальних судів щодо організації роботи слідчих суддів та працівників апарату суду у неробочий (вихідні та святкові дні) і надурочний час для можливості прийому та розгляду клопотань органів досудового розслідування та інших учасників кримінального провадження, Радою суддів України 02 липня 2018 року прийнято рішення № 40 про вжиття судами організаційних заходів, спрямованих на забезпечення роботи (чергування) слідчих суддів та працівників апарату суду у неробочий час (вихідні та святкові дні).   

З липня 2018 року, крім клопотань слідчих Менського ВП, за підсудністю з апеляційного суду Чернігівської області до Менського районного суду почали надходити клопотання слідчих Корюківського ВП і Сновського ВП, в зв’язку з тим, що в на даний час в Корюківському та Щорському районних судах неможливо утворити склад суду для розгляду клопотання через відсутність жодного діючого судді. Ці клопотання розглядаються аналогічно з клопотаннями, що надходять від слідчих Менського ВП.

Таким чином, в Менському районному суді Чернігівської області робота про прийому та розгляду клопотань слідчих проводилась та проводиться на належному рівні. Всі клопотання, що потребують негайного розгляду, розглядаються слідчими суддями невідкладно, з дотриманням вимог КПК України, не зважаючи на те, в який час чи день вони надійшли до суду.

    

  

помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.