flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запровадження електронного документообігу та ЄСІТС

23 січня 2019, 11:02

Відповідно до наказу ДСА України від 22.12.2018 № 628 «Про проведення тестування підсистеми «Електронний суд» у місцевих та апеляційних судах» з 01 січня 2019 року запрацювала Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, але поки ще в тестовому режимі, який передбачає випробування підсистем програми в реальних умовах експлуатації та навантаження із залученням усіх користувачів, які зареєструють офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку. 

Система уможливлює наступні функції:

- реєстрацію документів, справ, матеріалів тощо у день надходження, ведення всього діловодства, контроль руху документів;

- автоматичне визначення складу суду, а за необхідності – обрання присяжних;

- обмін документами між судом та учасниками процесу, які зареєстровані у системі;

- участь у засіданні в режимі відеоконференції;

- розгляд та зберігання судових справ у електронній формі;

- фіксацію процесу в аудіо- та відео форматі та забезпечення його трансляції.

Після початку роботи системи громадяни отримують новий рівень сервісу. Адже для звернення до суду достатньо буде заповнити відповідні форми та підписати позов електронним цифровим підписом. До підсистеми «Електронний суд» підключено всі суди. Перелік судів для відправлення заяви залежить від типу судочинства шаблону, який використовує користувач. Для реєстрації користувача в «Електронному кабінеті» необхідно перейти за посиланням https://id.court.gov.ua/, обрати тип ключа, заповнити всі дані за посиланнями. Поставивши відмітку в полі «Я погоджуюсь..» та натиснувши «Підтвердити», користувач перейде до «Електронного кабінету». 

Важливим є те, що суд проводитиме розгляд справи за матеріалами в електронній формі. Учасники справи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, не зможуть отримувати документи (крім судових рішень) у паперовій формі, а також знайомитися з матеріалами таких справ (та вчиняти інші процесуальні дії) в іншій формі.

Не менш важливим є також те, що ЄСІТС надає можливість постійного доступу до всіх матеріалів (а не лише судових рішень), скорочує час на пересилання документів, дає змогу брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції без відвідування суду, автоматично направляє накази до Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень. 

Водночас реєстрація в ЄСІТ не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. Вони зберігаються в додатку до справи в суді першої інстанції та за потреби можуть бути оглянуті учасниками процесу, судом або витребувані апеляційною чи касаційною інстанцією після надходження до них відповідної скарги.

Важливою перевагою використання електронного документообігу є оперативність у роботі з документами та надійність зберігання, тобто всі відскановані документи з часом не псуються, а їхня якість не погіршується, і вони фактично можуть зберігатися вічно.

А поки ЄСІТС ще тестується, у Менському районному суді вже скануються та додаються до комп’ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду» всі справи, листи та інші документи, що надходять до суду поштою, що допомагає оперативно знайти документ, не витрачаючи зайвого часу.

Крім цього, з 01.01.2019 набрали чинності положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» від 16.11.2017 року, яким внесено зміни до Кримінального процесуального кодексу Україні в частині норм щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів.

Так, відповідно до ч. 5 ст. 27 КПК України, під час судового розгляду та у випадках, передбачених цим Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційних записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом в порядку, передбаченому цим Кодексом.

            Вказані нововведення ніяким чином не впливають на заплановану щоденну роботу Менського районного суду по розгляду справ усіх категорій. Для цього, заздалегідь, в суді було облаштовано три зали судових засідань, в яких можливо проводити судове засідання в режимі відеоконференції, а також здійснювати відеофіксацію судового засідання в передбачених для цього випадках. Найближчим часом планується облагодити ще один, четвертий, зал судових засідань, в якому на даний час можливо розглядати всі справи, крім тих, що розглядаються в режимі відеоконференції.        

 

            Помічник голови суду

            Прес-секретар Комова І.В.