flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

75 років перемоги над нацизмом

08 травня 2020, 08:41

8 травня в Україні, як і більшості країн Європи відзначають День пам'яті та примирення. 

Цю пам'ятну дату Верховна Рада України встановила 9 квітня 2015 року в рамках реалізації політики декомунізації. Тоді ж було ухвалено рішення відзначати 9 травня як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого з радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

2020-й – рік  75 річниці перемоги над нацизмом  у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Вже кілька років підряд, напередодні цих святкових днів, колективом Менського районного суду проводилися ряд заходів, присвячених учасникам та подіям тих часів. Це були зустрічі з Ветеранами Великої вітчизняної війни в приміщенні суду, відвідування учасників ВВВ вдома – вітали з прийдешнім святом та дарували квіти і солодощі, екскурсія до Менського районного краєзнавчого музею ім. В.Ф.Покотила, покладання квітів до могили ветерана Великої вітчизняної війни – Ющенко Михайла Максимовича, який проживав в нашому місті. Ця Людина, яка віддала себе війні, кілька років підряд, напередодні свята 9 травня, відвідував Менський районний суд, де, згадуючи болюче минуле, ділився своїми спогадами.

Однак, через спалах у світі коронавірусу, введенням карантину та скасуванням заходів з вшанування подвигів ветеранів війни на всій території України, цього року колектив Менського районного суду, на превеликий жаль, не проводитиме ніяких заходів приурочених Дню пам’яті та примиренню та Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Ті далекі події мали трагічні наслідки для кожної української родини. Подвиг ветеранів війни – еталон мужності та патріотизму. Хоч скільки б минуло часу, ми пам’ятатимемо, якою жахливою є війна і якою ціною дається перемога життя над смертю. Ми це знаємо і пам’ятаємо – і не маємо права забувати.

Тож, у ці дні ми схиляємо голови перед учасниками воєнних дій 1939-1945 років, які вибороли свободу і мирне небо для нас, не шкодуючи свого життя, згадуємо їх теплими і добрими словами вдячності.

Сьогодні, коли на Сході України триває збройна агресія Росії проти України та лунають постріли, українці, як ніхто, розуміють цінність своєї держави та її суверенітету.  Ми вклоняємось теперішнім захисникам України, які боронять територію нашої держави від вторгнення агресора. Ви втілюєте мужність, силу та героїзм захисників рідної землі в нелегкі для України часи.
Нехай Ваша сила буде завжди заснована на любові. Нехай мир буде аксіомою, а не винятком. Нехай удома на Вас завжди чекають.
Ви наша гордість і честь!

Зі святом всіх нас і мирного неба Україні! 

 

помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.