flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Менський районний суд завершив розгляд резонансної справи

07 вересня 2021, 08:28

06 вересня 2021 року Менським районним судом було оголошено вирок в кримінальному провадженні по обвинуваченню Самойленка А.С. у вчиненні злочину, передбаченого п. 7 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство з хуліганських мотивів), розгляд якого здійснювався судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних.

Обвинувачений, тепер уже засуджений, Самойленко А.С. вину у вчиненні інкримінованого йому злочину не визнав, всі встановлені факти заперечував.

Проте суд, об’єктивно з’ясувавши обставини справи, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оцінені судом відповідно до статті 94 КПК України, встановив, що дії обвинуваченого правильно кваліфіковані за пунктом сьомим частини другої статті 115 Кримінального кодексу України, тобто умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині – Строкіній Ю.Д., з хуліганських мотивів.

Вина Самойленка А.С. у скоєному доведена у повному обсязі.

Виходячи із принципів законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання та відповідно до статті 65 КК України, враховуючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення (злочину), який, згідно із статтею 12 КК України, є особливо тяжким злочином; наслідки та обставини вчиненого злочину (форма вини, мотив і мета, спосіб, стадія вчинення, кількість епізодів злочинної діяльності); особу винного – його вік, матеріальний та сімейний стан, стан здоров’я, відсутність постійного місця роботи, наявність постійного місця проживання, формально позитивну характеристику за місцем проживання; відсутність як обставин, які пом’якшують покарання так і обставин, які його обтяжують; те, що обвинувачений раніше не притягувався до кримінальної відповідальності; відношення винного і його поведінку після вчинення злочину; позицію потерпілої сторони, щодо призначеного покарання, суд засудив Самойленка А.С. до 15 років позбавлення волі.

Суд частково задовольнив цивільний позов потерпілого та стягнув на його користь з обвинуваченого 10 290 гривень 00 копійок у відшкодування матеріальної шкоди завданої кримінальним правопорушенням та 999 000 гривень 00 копійок у відшкодування моральної шкоди завданої кримінальним правопорушенням, а також вирішив питання процесуальних витрат та долю речових доказів.

На даний час вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня оголошення.

Пошук ухвалених судом рішень по даному кримінальному провадженню в ЄДРСР можна здійснити за номером справи 744/48/21.

 

помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.