flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості електронного декларування в 2022 році

01 лютого 2022, 11:27

З 01 січня 2022 року розпочата щорічна кампанія декларування осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яка триватиме до 31 березня 2022 року.

Із 01 грудня 2021 року діє нова форма електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і новий Порядок заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі — Порядок). Форму і Порядок затвердив НАЗК наказом від 23.07.2021 № 449/21. 

29.12.2021 НАЗК надало Роз’яснення № 11, які містять відповіді на більше двохсот питань та забезпечують однакове застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII стосовно заходів фінансового контролю: подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунку. 

У роз’ясненнях є відповіді як на традиційні питання про те, як правильно декларувати спадщину, так і нові.  

Наприклад:  чи є доходом кошти, отримані в рамках Програми «єПідтримка»; 

як дізнатись назву територіальної громади (для відомостей в адресних блоках декларації); 

чи є доходом аліменти. 

У роз’ясненнях також є інформація про те, як заповнювати змінені чи нові блоки, що з’явилися у оновленій формі декларації. Наприклад, — як декларувати документи для посвідчення особи за кордоном, аби правильно заповнити блок «Для ідентифікації за межами України». 

Згідно підпункту «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» до суб’єктів декларування входять також присяжні, які набувають такого статусу виключно під час виконання ними обов’язків у суді.

Визначені статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції» вимоги щодо подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування поширюються на присяжних відповідно до набутого статусу суб’єкта декларування без будь – якого додаткового тлумачення, тобто незалежно від того чи отримував присяжний винагороду за час виконання ним обов’язків у суді. Визначальним фактом в даному випадку є залучення присяжного до участі в здійсненні правосуддя  у відповідному періоді.

«Таким чином, особи, які включені до списку присяжних та протягом року не були залучені до участі в здійсненні правосуддя судом, не є суб’єктами декларування, а тому, не зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» - роз’яснив у своєму листі, адресованому Державній судовій адміністрації, в.о. керівника Департаменту перевірки декларацій та моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Амплеєв.   

 

помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.