flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо роботи Менського районного суду Чернігівської області під час воєнного стану

04 березня 2022, 10:30

Відповідно до статті 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінено територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місце знаходження судів.   

         Отже, навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану конституційні права людини на судовий захист не можуть бути обмежені.

          Враховуючи ситуацію, що склалася просимо громадян утриматися від відвідування приміщення суду, всі документи (позовні заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо) надсилати  в електронному вигляді на електронну адресу суду inbox@mn.cn.court.gov.ua, участь в судових засіданнях брати в режимі відеоконференції.         Також повідомляємо, що судом в першу чергу буде забезпечено розгляд термінових справ, зокрема пов’язаних із питанням обороноздатності держави, забезпечення режиму воєнного стану, мобілізації, підтримки громадського порядку в місті та інших питань, які потребують невідкладного вирішення. Справи, які не є невідкладними (цивільні справи , справи про адміністративні правопорушення), будуть розглядатися лише за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження.

  Справи які були призначі до судового розгляду, та які не відбулися  відкладено на інші дати, про що буде також повідомлено сторони.

          Про подальшу діяльність суду буде проінформовано громадськість додатково.

Бережіть себе і своїх рідних. Все буде Україна!