flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Медіавідкритість судів України

12 січня 2018, 15:55

Представники громадської організації "Вектор прав людини" та проекту "Суд людською мовою" презентували результати дослідження "Медіавідкритість судів України: результати всеукраїнського опитування працівників судів України", яке проводилось серед працівників суду, та результати роботи для налагодження конструктивного діалогу між судами та громадою.

Презентувалися результати за участі Голови Ради суддів України Валентини Сімоненко, голови Комітету з питань комунікації (у тому числі зі ЗМІ) Олександра Сасевича та прес-служби органів суддівського самоврядування.

Робота, що проводилася представниками громадської організації "Вектор прав людини" стала наслідком виконання меморандуму про співпрацю, який був підписаний між Радою суддів України та ГО у листопаді 2016 року з метою втілення ефективних форм співпраці для сприяння забезпеченню права на справедливий суд, запобігання правопорушення у судовому процесі, підвищення рівня відкритості та гласності судового процесу, а також підвищення рівня довіри до судів та судової гілки влади загалом. 

В опитуванні "Медіавідкритість судів України: результати всеукраїнського опитування працівників судів, 2017 рік"  взяло участь 449 судів України (67 %) з 675 чинних судів на підконтрольній території України. Результати показують, що у 379 судах (84% від опитаних) обов’язки прес-секретаря виконуються за сумісництвом. І тільки в 70 судах (16 % від опитаних) існують окремі штатні одиниці спеціаліста із забезпечення зв’язків з засобами масової інформації.

У період січень-серпень 2017 року суди провели таку роботу серед громадськості та ЗМІ: 446 (99,3% від опитаних) – наповнювали новинами сайти судів, близько 1 новини у тиждень; 20 судів (4,5% від опитаних) провели прес-конференції, 23 суди (5,1 %) – прес-брифінги, представники 151 суду (33,6%) надали коментарі, у 128 судах (28,5%) відбулись дні "відкритих дверей" переважно для студентів та школярів як із залученням представників ЗМІ так і без.

Керівниця ГО "Вектор прав людини", координаторка проекту "Суд людською мовою" Валерія Рибак також відзначає позитиви  як результат проведених тренінгів "Комунікативні інструменти в роботі судів: діалог суду та громади": розширення каналів комунікації. Так, наприклад, майже половина судів, що взяли участь в опитуванні, мають сторінки у Facebook, 55% з них зареєструвалися у 2016-2017 роках. Суди активно почали використовувати трансляції судових засідань технічними засобами судів до мережі YouTube, - вже у 15 областях України в судах проводиться такі трансляції. 

За результатами опитування, представниками громадськості були надані певні рекомендації. Зокрема, ввести до штатного розпису кожного суду окрему штатну одиницю спеціаліста із забезпечення зв’язків з засобами масової інформації (прес-секретар). Продовжувати проведення системного навчання для прес-секретарів судів, суддів-спікерів, голів судів із залученням громадських організацій, представників ЗМІ та впровадження позитивних практик використання сучасних медійних інструментів, таких як Facebook і трансляції судових засідань.

Інформація отримана з інтернет ресурсів.