flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за булінг

21 грудня 2018, 11:41

18 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» 8584).

         У законі визначені типові поняття булінгу, серед яких систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності; дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

         Також законом визначено, що соціально – педагогічний патронаж у системі освіти забезпечує профілактику та запобігання булінгу (цькуванню), надання консультативної допомоги батькам, психологічний супровід освіти, які постраждали від булінгу (цькування), стали його свідками або вчинили булінг (цькування). Соціально – педагогічний патронаж здійснюється соціальними педагогами.

Законом внесено зміни, зокрема, до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Цей Кодекс доповнено новою статтею 1734, якою встановлено відповідальність за булінг, а також приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим працівником, керівником, або засновником закладу освіти.

Відтепер за булінг каратимуть штрафом у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двадцяти до сорока годин.

Водночас, якщо цькування вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, то штраф становитиме від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Покарання не уникнуть і особи віком 14-16 років, що вчинили булінг. На їхніх батьків чи опікунів буде накладено штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

У разі, якщо керівник освітнього закладу (школи, гімназії тощо) не повідомить в поліцію про факти булінгу – це так само каратиметься штрафом або виправними роботами з відрахуванням до 20% заробітку.

Незадовго до цього в Менському районному суді була проведена зустріч з старшокласниками Менської гімназії, на якій голова суду Сова Т.Г. та суддя-спікер Парфененко О.Я. пояснили учням що таке «булінг», дали поради як реагувати на цькування, і що може зробити кожен аби зупинити насильство, адже насильство у школі стало буденною реальністю для багатьох школярів,  а переслідування, знущання, погрози, образи негативно впливають на учнів та успіхи в навчанні.

 

          помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.