flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Змінились правила вручень судових повісток та рекомендованих листів

11 січня 2019, 10:28

З 28 грудня діють нові правила надання послуг поштового зв'язку – набула чинності постанова Кабміну № 1107 від 18.12.2018, яка внесла зміни до Правил надання послуг поштового зв'язку.

Відтепер рекомендовані поштові відправлення (у т. ч. судові повістки), а також рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень, поштових переказів, які були адресовані фізичним особам, -  можуть вручатися за вказаною адресою або на пошті  не лише адресату, а й (на випадок його відсутності) будь-кому з повнолітніх членів сім'ї, який проживає разом з ним.

Адресат також  може уповноважити іншу особу на одержання адресованого йому поштового відправлення, коштів за поштовим переказом за довіреністю, що оформляється в установленому законодавством порядку. Та, відтепер, після пред’явлення оригіналу довіреності її копія залишається в об’єкті поштового зв’язку.

Така довіреність може бути посвідчена нотаріально, посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання.

Крім того, адресати зможуть отримати поштові відправлення у зручний час в спеціально встановлених шафах або скриньках із засобами для запобігання несанкціонованому доступу.

Поштові перекази можуть бути доставлені як юридичним, так і фізичним особам, за зазначеною відправником адресою, але за додаткову плату. Або, можуть бути отримані на пошті чи зараховані  на відповідні банківські рахунки.

Крім того, уточнено механізм повідомлення про надходження реєстрованого поштового відправлення, поштового переказу, рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу адресата тощо. Так, на номер адресата, вказаний у поштовому відправленні чи переказі, надходитиме смс, або його повідомлятимуть засобами Інтернету. І лише якщо номер невідомий, до поштової скриньки вкладатимуть бланк повідомлення.

Відправник, який бажає одержати повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату грошей за поштовим переказом через смс-повідомлення, повинен зазначити на лицьовому боці поштового відправлення або супровідному бланку номер мобільного.

Зазначимо, реєстроване поштове відправлення безоплатно зберігається протягом 5 робочих днів після його надходження. За кожен наступний день зберігання з одержувача стягується плата відповідно до тарифів, установлених оператором поштового зв'язку. При цьому день надходження відправлення та день вручення не враховуються.

Якщо одержувач відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання поштового відправлення, коштів за поштовим переказом, вони зберігаються на пошті протягом місяця, після закінчення якого - повертаються поштовим оператором за зворотною адресою. Однак це правило не стосується судових повісток, які повертаються не пізніше ніж за 5 днів.