flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС вказав, чи можуть копії ордеру та договору засвідчувати повноваження адвоката як представника

13 лютого 2019, 14:25

Адвокат подав апеляційну скаргу на рішення суду у адміністративній справі. До апеляційної скарги на підтвердження повноважень долучив копії договору про надання правової допомоги та ордеру, завірені ним самим.

Апеляційний адміністративний суд повернув апеляційну скаргу та зазначив, що для підтвердження повноважень адвоката на представництво у даній справі скаржник подав не встановлені процесуальним законом документи, а їх копії, посвідчені самим адвокатом, тобто подав документи, які не можна визнати такими, що засвідчують повноваження адвоката як представника.

Суд апеляційної інстанції вказав на те, що відповідно до статті 59 Кодексу адміністративного судочинства України повноваження адвоката як представника мають бути підтверджені довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України від 05 липня 2017 року № 5076-VI «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

За частинами першою - четвертою статті 26 цього Закону адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Адвокат оскаржив ухвалу апеляційного суду до Верховного Суду, який скасував ухвалу про повернення апеляційної скарги, а справу направив для продовження розгляду до апеляційного адміністративного суду.

Суд касаційної інстанції визнав помилковим висновок суду апеляційної інстанції про наявність підстав для повернення апеляційної скарги з посиланням на відсутність доказів на підтвердження наявності у скаржника права підписувати апеляційну скаргу.

ВС зазначив, що положення норм процесуального права дають підстави для висновку, що повноваження адвоката як представника сторони мають бути підтверджені оригіналом ордера або довіреністю (оригіналом) цієї сторони, що посвідчує такі повноваження, або її копією, засвідченою у визначеному законом порядку, зокрема, особою, яка має повноваження на засвідчення копії довіреності.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 20 Закону України від 05 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат має право, зокрема, посвідчувати копії документів у справах, які він веде, крім випадків, якщо законом установлено інший обов'язковий спосіб посвідчення копій документів.

З огляду на те, що долучені до матеріалів апеляційної скарги копії договору про надання правової допомоги та ордеру, засвідчені у визначеному законом порядку, а саме у відповідності до п. 9 ч. 1 ст. 20 Закону України від 05 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ВС дійшов висновку, що вони є належними документами, що підтверджують право особи, яка підписала апеляційну скаргу, на вчинення такої процесуальної дії (постанова від 17.12.2018 у справі №308/8995/17).

 

Українське право