flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Менському районному суді Чернігівської області було проведено оперативну нараду суддів та працівників апарату суду щодо початку роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи

27 лютого 2019, 14:29

Сьогодні, 27 лютого 2019 року в Менському районному суді Чернігівської області було проведено оперативну нараду суддів та працівників апарату суду щодо початку роботи  Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС).

На даній нараді головний  спеціаліст з інформаційних технологій Логвин А.М. довів  до відома присутніх, що станом на сьогоднішній день в тестовому режимі  працюють підсистеми  «Електронний суд» та модуль «Офіційна електронна адреса (Електронний кабінет), модулі «Офіційний веб-портал «Судова влада України» та «Єдиний державний реєстр судових рішень» продовжують працювати локально.

Також спеціаліст зазначив, що у зв’язку з підготовкою до впровадження підсистеми «Електронний суд»  в Менському  районний суд  Чернігівської області здійснюється  переведення матеріалів справ в електронну форму, при цьому наголосив, що  необхідність у повному скануванні матеріалів справ викликана  запровадженням роботи підсистеми електронного суду та забезпеченням її нормальної роботи в суді.

         Таке сканування документів необхідне для можливості їх надсилання в електронному вигляді сторонам по справі та іншим особам, у передбачених процесуальним законодавством випадках, а також для запровадження створення, ведення судової справи в електронній формі та її дистанційного витребування судами апеляційної чи касаційної інстанції.

При цьому присутні  детально обговорили порядок реєстрації у системі своєї електронної адреси та  зауважили, що для того, щоб скористатись можливостями ЄСІТС, потрібно зареєструвати у системі свою електронну адресу. Причому адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки повинні зареєструвати свої офіційні електронні адреси в обов’язковому порядку. Інші ж громадяни та юридичні особи можуть зареєструвати електронні адреси добровільно.

Так, зареєстровані користувачі через систему зможуть подавати позовні заяви, заперечення, клопотання, скарги тощо, а на їхні електронні адреси направлятимуться судові рішення, повістки про виклик до суду, копії документів у справі.

 

Однак з початком функціонування ЄСІТС зовсім не означатиме, що усі без винятку документи буде можливо подавати до суду лише в електронній формі. Особи, які зареєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС, так само матимуть право подавати документи до суду чи отримувати копії судових рішень у паперовій формі.

 В свою чергу керівник апарату суду Стоцька І.Д. повідомила присутнім про проведені організаційні заходи з метою впровадження роботи ЄСІТС та облаштувані зали судових засідань персональними комп’ютерами  і  засобами  фіксування судового процесу відповідно до вимог чинного законодавста.

         Голова суду Сова Т.Г. зазначила, що впровадження ЄСІТС є відповіддю на виклики технічного прогресу, що має на меті спростити доступ до правосуддя та одночасно порадила колективу суду постійно навчатися з питань впровадження  ЄСІТС  та підвищувати свій професійний рівень.

 

 

заступник керівника апарату суду

прес-секретар

Ромащенко  Ю.