flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Менському районному суді обговорили стандарти ділової української мови в державному управлінні

10 липня 2019, 09:54

В липні 2019 року було проведено збори працівників апарату Менського районного суду, на яких керівник апарату Стоцька І.Д. розповіла присутнім про стандарти ділової української мови в державному управлінні, посилаючись на навчальний посібник І.М. Плотницької «Ділова українська мова в державному управлінні», зокрема про особливості писемного та усного ділового мовлення, реквізити та правила оформлення документів, оформлення заголовків до текстів, додатків, відміток про виконавців документа, проставлення печаток, підписів на офіційних документах, ознайомила працівників суду з вимогами ділового мовлення при оформленні запитів, супровідних листів, відповідей на звернення громадян, електронні запити та інші документи офіційно-ділового характеру.

       Адже, висока культура ділового писемного й усного мовлення, хороше знання і відчуття державної мови, уміння правильно користуватися усіма засобами української ділової мови – найкраща рекомендація для кожної особи в її громадській діяльності й повсякденному житті.

       Писемне й усне спілкування в державному управлінні, у ділових відносинах між організаціями, підприємствами, установами тощо ведеться українською мовою.

       Теоретичний матеріал посібника з лексикології, морфології, синтаксису допоможе слухачам, державним службовцям, діловим особам засвоїти основні лексичні, граматичні й стилістичні норми офіційно-ділового стилю, уникнути найпоширеніших помилок у діловому мовленні. Адже культура управлінського мовлення починається із самоусвідомлення державного службовця як мовної особистості і залежить від знання мовної системи. У будь-якій демократичній країні кожна особа має не тільки право на плекання рідної мови, а й обов’язок утверджувати її в усіх сферах функціонування. Усі мають усвідомлювати, що вільне володіння українською мовою є невід’ємним чинником поваги до власного народу.

 

помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.