flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд не знайшов підстав для притягнення особи до адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності та закрив провадження у справі

02 вересня 2020, 15:05

Інформаційно: у серпні 2020 року до Менського районного суду надійшли матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності гр. Л. за частиною 1 статті 164 КУпАП, згідно з якими особа, відносно якої складено протокол, в травні 2020 року  в місті Сновськ Чернігівської області надавав послуги з перевезення пасажирів, не маючи відповідних дозвільних документів (ліцензії), чим порушив порядок проведення господарської діяльності.

Такі дії гр. Л. інспектором поліції кваліфіковано за ч. 1 ст. 164 КУпАП (провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов’язковість подання такого повідомлення передбачена законом, або без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, або у період зупинення дії ліцензії, у разі якщо законодавством не передбачені умови провадження ліцензійної діяльності у період зупинення дії ліцензії, або без одержання документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), за що передбачена відповідальність у вигляді штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.  

Проте, під час розгляду справи судом встановлено, що дії інспектора СРПП № 4 Сновського ВП Менського ВП ГУНП в Чернігівській області не доводять обставин, викладених в протоколі.

Так, судом враховано вимоги частини 1 статті 164 КУпАП, яка передбачає відповідальність за дії, що полягають у провадженні господарської діяльності: без державної реєстрації як суб'єкта господарювання, без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування. Суб'єктом відповідальності в даному випадку є суб'єкт господарювання.

Під господарською діяльністю в статті 3 ГК України розуміється діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Відповідно до положень пункту 14.1.36 статті 14 ПК, господарська діяльність - діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Так, у протоколі про адміністративне правопорушення зазначено, що гр.Л. проводив господарську діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів на таксі без ліцензії, але будь-які докази, які б підтверджували здійснення особою такої господарської діяльності, окрім самого протоколу про адміністративне правопорушення, в матеріалах справи відсутні.

Відповідно до пункту 1 статті 247 КУпАП відсутність події і складу адміністративного правопорушення є підставою для закриття провадження в справі про адміністративне правопорушення.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що судове рішення не може ґрунтуватись на припущеннях, суд дійшов висновку про відсутність в діях гр.Л. складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КУпАП, а тому провадження у справі про притягнення його до адміністративної відповідальності закрив.

На даний час постанова суду не набрала законної сили та може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду протягом десяти днів з дня її винесення.

Пошук постанови суду в ЄДРСР можна здійснити за номером 738/752/20.

         

помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.