flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Менським районним судом Чернігівської області застосовано Закон України «Про амністію у 2016 році»

18 вересня 2017, 16:13

Сьогодні, 18 вересня  2017 року Менським районним судом Чернігівської області в режимі відеоконференції  розглянуто та задоволено три подання начальника Державної установи  «Менська виправна колонія № 91» про застосування Закону України «Про амністію у 2016 році» відносно засуджених.

На даний час в Менському районному суді Чернігівської області  на розгляді вже перебуває 4 подання  Державної установи  «Менська виправна колонія № 91» ,  19 клопотань засуджених та їх захисників про застосування   Закону України «Про амністію у 2016 році».

       Довідково,  що відповідно до Закону України  «Про амністію  у 2016 році» окрім звільнення від відбування покарання у вигляді позбавлення волі засуджених за умисні злочини, які не є тяжкими або особливо тяжкими, поряд з загальною категорій громадян (вагітні, неповнолітні, інваліди, учасники ліквідації наслідків аварії на  Чорнобильській АЕС, пенсіонери тощо), передбачено і низку спеціальних категорій.

       Передбачено звільнення від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, отримали статус учасника бойових дій, обвинувачених, засуджених за вчинення злочинів, що не є особливо тяжкими злочинами проти життя та здоров‘я особи, та не є діяннями, передбаченими частинами другою, третьою та  четвертою статті 408, статтею 410, частинами другою, третьою та четвертою статті 411 Кримінального кодексу України.

     За даним Законом звільняються від відбування покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовці:

а) засуджені за злочини невеликої та середньої тяжкості;

б) засуджені вперше за тяжкі злочини, якщо вони на день набрання чинності цим Законом відбули не менше половини призначеного строку основного покарання.

         Окремо Законом визначено перелік громадян, до яких норми даного закону не застосовуються. Рішення про застосування чи незастосування амністії  приймається судом щодо кожної особи індивідуально після ретельної перевірки  матеріалів особової справи та відомостей про поведінку засудженого за час відбування покарання. Застосування амністії не допускається, якщо обвинувачений (підсудний) або засуджений заперечує проти цього.

 

заступник керівника апарату суду

прес-секретар

Ромащенко  Ю.