flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колегія суддів Менського районного суду Чернігівської області залишила без задоволення заяву про перегляд вироку суду за нововиявленими обставинами

28 лютого 2018, 15:16

 Колегія суддів Менського районного суду Чернігівської області залишила без задоволення заяву захисника засудженого про перегляд вироку Щорського районного суду Чернігівської області за нововиявленими обставинами.

Цим вироком Z визнано винним за  ст. 115 ч. 2 п. 1 КК України (навмисне вбивство двох або більше осіб) і засуджено до 14 років позбавлення волі.

 Так, відповідно до приписів ч. 1 ст. 459 КПК України, за нововиявленими або виключними обставинами можуть бути переглянуті судові рішення, що набрали законної сили.

Такими обставинами, згідно з ч. 2 ст. 459 КПК України, визнаються: 1) штучне створення або підроблення доказів, неправильність перекладу висновку і пояснень експерта, завідомо неправдиві показання свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, на яких ґрунтується вирок; 2) зловживання слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду під час кримінального провадження; 3) скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення вироку чи постановления ухвали, що належить переглянути; 4) інші обставини, які не були відомі суду на час судового розгляду при ухваленні судового рішення і які самі по собі або разом із раніше виявленими обставинами доводять неправильність вироку чи ухвали, що належить переглянути.

Обставини про вчинення злочину іншою особою або обставини причетності до вчинення злочину іншої особи повинні бути встановлені на підставі доказів, отриманих відповідно до положень КПК України, які, в свою чергу, не можуть  бути зібрані без здійснення досудового розслідування, судового розгляду та ухвалення судового рішення.

Заявником не надано судових рішень, які б свідчили про те, що інша особа вчинила злочин, за вчинення якого засуджено Z, заявником також не надано доказів про закінчення кримінального провадження або про наявність такого кримінального провадження, що здійснюється стосовно вчинення іншими особами або стосовно причетності інших осіб до вчинення злочину, за скоєння якого засуджено Z.

 

За таких обставин, заява захисника, подана в інтересах засудженого  про перегляд вироку Щорського районного суду Чернігівської області  за нововиявленими обставинами підлягає залишенню без задоволення, у зв’язку із відсутністю обставин, які підтверджують невинуватість засудженого або вчинення ним менш тяжкого кримінального правопорушення. Таким чином, доводи заяви не є нововиявленими в розумінні ст. 459 КПК України. Інших нових обставин засуджений не навів.

Наразі засудженим та його захисником  подано апеляційну  скаргу на ухвалу суду, справа для перегляду направлена в Апеляційний суд Чернігівської області.

 

 

заступник керівника апарату суду

прес-секретар

Ромащенко  Ю.