flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Менським районним судом ухвалено виправдувальний вирок

08 лютого 2019, 08:44

06 лютого 2019 року Менським районним судом розглянуто кримінальне провадження по обвинуваченню гр. Харченко Т.Г.

Органом досудового розслідування дії обвинуваченої кваліфіковані за ч. 1 ст. 190 КК України, що кваліфікується як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство); ч. 1 ст. 358 КК України, що кваліфікується як умисне підроблення офіційного документа, який видається іншою особою, яка має право видавати такі документи і який надає права з метою використання його підроблювачем; ч. 3 ст. 358 КК України, що кваліфікується як підроблення офіційного документа, який видається іншою особою, яка має право видавати такі документи і який надає права з метою використання його підроблювачем, вчинене повторно та ч. 4 ст. 358 КК України, що кваліфікується як використання завідомо підробленого офіційного документа.

Так, Харченко Т.Г., будучи особою, переміщеною з тимчасово окупованої  території України та районів  проведення антитерористичної операції, маючи депозитні вклади в банку з корисливих мотивів, реалізуючи умисел, направлений на незаконне заволодіння грошовими коштами Державного бюджету України, шахрайським шляхом, переслідуючи ціль незаконного збагачення, подала до управління соціального захисту населення Менської РДА Чернігівської області заяви про призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та району проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, ввівши в оману працівників управління соціального захисту населення Менської районної державної адміністрації, шляхом приховування обставин, які впливають на призначення і виплату державної тимчасової допомоги, внесла неправдиві відомості щодо відсутності у будь-кого з членів сім’ї на депозитному банківському рахунку коштів у сумі, що перевищують 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

В подальшому, на підставі вказаних заяв Харченко Т.Г., управлінням соціального захисту населення Менської РДА Чернігівської області прийнято рішення про призначення щомісячної допомоги.

Таким чином, в результаті вищезазначених шахрайських  дій Харченко Т.Г. незаконно  отримала кошти  адресної допомоги  особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення  антитерористичної операції на загальну суму 41 253 гривні 33 копійки, чим спричинила  збитків Державному бюджету України  на вказану суму.

Враховуючи те, що кримінальне судочинство представляє собою  одну з найважливіших та найскладніших форм реалізації правосуддя і саме унеможливлення притягнення невинних осіб до відповідальності, та забезпечення права на захист являється основною метою принципу презумпції невинуватості, який в свою чергу є одним із основних засад дотримання прав людини в демократичному суспільстві, судом визнано Харченко Т.Г.  невинуватою у пред’явленому обвинуваченні.

 Судом встановлено, що дії Харченко Т.Г., з урахуванням положень 11 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року № 505, не передбачені кримінальним законом як злочин, через відсутність всіх елементів складу злочину та відповідного рівня суспільної небезпеки, що притаманний злочинам, а тому, на переконання суду, такі дії слід кваліфікувати як цивільний делікт, оскільки відносини у сфері нарахування та виплати матеріального забезпечення внутрішньо переміщеним особам за своїм змістом є цивільно-правовими, і спори, які виникають із цих правовідносин, підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства. А написані Харченко Т.Г. заяви, в які нею було внесено відомості на отримання адресної допомоги, у жодному разі не можна вважати документом, який видається чи посвідчується установою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права, з метою використання їх підроблювачем, а так само документом, який посвідчує певні факти, що мають юридичне значення або надає певні права чи звільняє від обов'язків, іншим офіційним документом, який складений у визначеній законом формі та містить передбачені законом реквізити.

 

На даний час вирок не набрав законної сили.

 

помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.