flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Менським районним судом ухвалено вирок за вчинення особливо тяжкого злочину

15 лютого 2019, 09:45

13 лютого 2019 року колегією суддів Менського районного суду розглянуто кримінальне провадження по обвинуваченню громадян Ш. та І. за вчинення умисного особливо тяжкого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 289 КК України (незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене за попередньою змовою групою осіб, поєднане з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя потерпілого).

Інформаційно: 25 вересня 2017 року близько 20-37 години, гр.Ш., перебуваючи за кермом автомобіля марки «BMW-X5» д.н.з. АІ 1101 ЕР разом з гр. І., рухався по автодорозі з’єднанням м. Сновськ-с.Березне, Чернігівської області та знаходячись на відрізку шляху між с. В.Щимель та с. Кучинівка Сновського району Чернігівської області, під час руху пошкодив ліве бокове дзеркало заднього огляду на автомобілі марки «Mercedes-Benz Sprinter 515 CDI» д.н.з. СВ 1711 АО під керуванням гр. Б., який рухався у зустрічному напрямку, після чого обидва автомобілі зупинилися та в цей час у гр.Ш. за попередньою змовою з гр.І. виник умисел на незаконне заволодіння транспортним засобом «Mercedes-Benz Sprinter 515 CDI» д.н.з. СВ 1711 АО, який належить гр.Б.

Після цього, коли з автомобіля «Mercedes-Benz Sprinter 515 CDI» д.н.з. СВ 1711 АО вийшов водій з пасажирами, гр.Ш., продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на незаконне заволодіння транспортним засобом, розпочав висловлювати на адресу гр.Б. погрози застосування насильства, небезпечного для життя, яке виразилось у висловлюванні погроз про вбивство потерпілого. При цьому гр.Ш, тримаючи праву руку за спиною, викликав у гр.Б. явне усвідомлення наявності зброї та сприйняття реальної загрози своєму життю.

Після висловлення погроз на адресу гр.Б., гр.Ш. надав вказівку гр.І. сісти за кермо автомобіля «Mercedes-Benz Sprinter 515 CDI» д.н.з. СВ 1711 АО та рухатись у напрямку м. Чернігова, що останній і виконав.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 26 вересня 2017 року гр.І. у невстановлений час та місці, незаконно придбав три паперові згортки з подрібненою речовиною рослинного походження, які при собі зберігав без мети збуту та перевіз до адреси м. Чернігів, вул. В.Чорновола, 10, після чого був затриманий у порядку ст. 208 КПК України та в ході особистого обшуку гр.І. в кишені штанів виявлено та вилучено три паперові згортки з подрібненою речовиною рослинного походження, яка згідно висновку експерта № 983 (х) від 04 листопада 2017 року є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено – каннабісом, маса каннабісу в перерахунку на висушену речовину становить 4,257 г., 2,136 г., 1,144 г. Загальна маса складає 7,537 г.

Таким чином, гр.Ш. та гр.І. своїми умисними діями, які виразилися у незаконному заволодінні транспортним засобом, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, поєднаного з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя потерпілого, вчинили кримінальне правопорушення передбачене ч. 3 ст. 289 КК України. Крім того, гр.І. своїми умисними діями, які виразилися у незаконному придбанні, зберіганні, перевезенні наркотичних засобів без мети збуту, вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч. 1 ст. 309 КК України.

Суд прийшов до висновку про доведеність вини гр. І. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, проте прийняв рішення про звільнення останнього від кримінальної відповідальності за даний злочин згідно ч. 4 ст. 309 КК України, оскільки останній добровільно, тобто без стороннього примусу, звернувся до лікувального закладу та лікувався від наркоманії.

Разом з цим, не зважаючи на невизнання вини обвинуваченими у вчиненні інкримінованого діяння, передбаченого ч. 3 ст. 289 КК України, що розцінено судом як намір уникнути останніми відповідальності, колегія суддів прийшла до висновку про доведеність їх вини у вчиненні особливо тяжкого злочину. З урахуванням обтяжуючих та пом’якшуючих обставин, судом засудженого гр. Ш. до 7 років 6 місяців позбавлення волі  з конфіскацією всього майна, яке є його власністю, та гр. І. – до 7 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке є його власністю. Крім того, до вступу вироку в законну силу, судом обрано відносно засуджених запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту за місцем проживання.

    

На даний час вирок не набрав законної сили.

 

помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.