flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Менський районний суд захистив право громадянина та підтвердив факт його безпосередньої участі у бойових діях

23 жовтня 2019, 09:56

Інформаційно: У липні 2019 року до Менського районного суду звернувся гр.С. з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення. Заяву мотивував тим, що у 2016 році він приймав участь в антитерористичній операції у складі добровольчого військового формування, що було утворене та самоорганізувалося для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України – окремої тактичної групи імені капітана Воловика Добровольчого Українського корпусу «Правий Сектор». Період служби в добровольчому батальйоні гр.С. виконував обов’язки бійця і з 14 грудня 2016 року до 04 грудня 2017 року знаходився в зоні проведення антитерористичної операції, а саме в м. Авдіївка Ясинуватського району Донецької області, с. Первомайське Донецької області, м. Мар’їнка Донецької області. Зазначені населені пункти включені до переліку населених пунктів, на території яких здійснювалась антитерористична операція.

Оскільки гр.С. приймав безпосередню участь у бойових діях, захищаючи незалежність та суверенітет своєї держави, він бажає отримати гарантії щодо захисту соціальних, майнових та інших громадянських прав, передбачених для учасників бойових дій Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Законом України «Про боротьбу з тероризмом». Однак, набути такі права заявник не може, оскільки на даний час на законодавчому рівні правова процедура встановлення факту участі та відповідно надання статусу учасника бойових дій передбачена лише щодо кола осіб, визначених у ст. 6 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Постанові КМУ №413 від 20.08.2014. Для всіх громадян, які брали участь у військовому конфлікті на боці сил АТО на сході України у складі добровольчих військових формувань, які не увійшли до складу Збройних Сил, МВС, Національної поліції, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, юридичного механізму встановлення факту участі у бойових діях та відповідно надання статусу учасника бойових дій не передбачено. В зв’язку з цим, для підтвердження факту участі заявника в бойових діях на боці сил АТО та захисту своїх прав, він звернувся до суду.

В ході розгляду справи судом було встановлено, що дійсно в період з 14 грудня 2016 року по 04 грудня 2017 року заявник приймав участь в проведенні антитерористичної операції, де отримав множинні осколкові поранення голови, правого плеча та правого коліна внаслідок підриву міни. Даний факт в судовому засіданні підтвердили свідки, які також в цей період були в зоні АТО, а також виписка із медичної карти стаціонарного хворого та «выписной эпикриз из истории болезни Отделения церебральной нейрохирургии № 2» Обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова м. Дніпропетровськ, а також наказ № 1 від 01.10.2019, згідно якого гр. С, за стійкість та мужність, зразкове виконання службового обов’язку, що були виявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України під час виконання бойових завдань у зоні проведення Антитерористичної операції та під час виконання бойового завдання отриманого важкого поранення, представлено до нагороди та нагороджено ордером «За мужність і відвагу» та відзнакою «За поранення».

 Судом встановлено, що це був вибір заявника, мотивований бажанням захищати Батьківщину, її територіальну цілісність від ворогів, які ведуть бойові дії по захопленню територій України в Донецькій та Луганській областях. Законодавством України не було заборонено існування добровольчих угрупувань по захисту території України. Крім того, про участь добровольчих батальйонів було відомо всьому загалу. В правовій державі не можна ставити в вину заявникові факт не бажання керівництва Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» приєднуватись до складу ЗСУ, МВС України, Нацгвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

Суд має захистити правовий статус заявника, як учасника добровольчого збройного формування в Україні, який був учасником бойових дій в зоні безпосереднього проведення антитерористичної операції у взаємодії із військовими та правоохоронними формуваннями.

З урахуванням вищевикладеного, суд встановив доведеним факт безпосередньої участі гр.С., у бойових діях, пов'язаних з захистом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України під час проведення антитерористичної операції в зоні її проведення в Донецькій області в період з 14 грудня 2016 року по 04 грудня 2017 року у складі 2-ї окремої роти вогневої підтримки імені капітана Воловика Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» без фінансового забезпечення.

У місії, яку виконував гр.С. має бути шанобливий фінал та відновлення справедливості, тобто захист порушених прав заявника.

Рішенням суду від 18 жовтня 2019 року заявлені вимоги задоволено.

На даний час рішення не набрало законної сили.

 

 

помічник голови суду

прес-секретар Комова І.В.